АКВАПОНИК

Аквапониката представлява  отглеждан на риби и растения в циркулираща екосистема чрез използване на естествените бактериални цикли за преобразуване на отпадъците, създадени от рибите, в хранителни вещества за растенията – нитрати.

При нея се прилагат естествените цикли за преработка на отпадъците, създадени от рибите, които са ценни хранителни вещества за растенията. Самата дума „аквапоника“ е съчетание от думите „аквакултура“ – отглеждане на водни индивиди като риби, раци, миди и скариди – и „хидропоника“ – отглеждане на растения като зеленчуци, подправки и цветя в различен субстрат, без почва.

В този вид система обаче химията е недопустима. За поддържане нивата на азот и други жизненоважни елементи, с които се хранят растенията, се грижат риби, като в случая това са основно шарани, амур и тилапия. Предстои да се експериментира и с японски декоративен шаран от вида „КОИ“. С рибните екскременти водата се наторява, а водата респективно храни няколко вида растения – основно зеленчуци. Те пък от своя страна пречистват водата на рибите, с което се затваря кръговратът в системата. Така растенията растат по чисто биологичен начин. Не се пръскат с никакви препарати, защото ако попаднат във водата, могат да убият рибите, самите риби са гаранция, че производството е биологично, което е най-голямата полза от този вид земеделие.

Сред един от многобройните плюсове на метода аквапоника е също фактът, че необходимата вода за отглеждане на едно растение е едва 10 процента спрямо количеството вода, необходимо за растение, което вирее в почва.

Голям брой градски селскостопански проекти съществуват и в градските сгради, включително ферми на открито на покриви, оранжерии на покриви което се нарича закрито земеделие. Тези проекти се характеризират с безпочвена площ за селскостопански дейности. Там се използва понятието „Zero-Acreage Farming“ (ZFarming) целта на този вид дейност е да илюстрират и систематизират настоящите практики в областта на енергетиката и да обсъждат конкретни новости на ZFarming в по-широкия контекст на градското земеделие. Анализирани са 73 ZFarms в градовете Северна Америка, Азия, Австралия и Европа, като са използвани набор от критерии и са разработени типологии на ZFarming, допълнени от задълбочени интервюта с пионери в този отрасъл на земеделие.97AC3156-60CA-4FF1-BFA6-676BBCA20FE4 Резултатите илюстрират, че ZFarming генерира иновативни практики, които могат да допринесат за устойчиво градско земеделие. Освен отглеждането на храна, той произвежда редица нехранителни и непазарни стоки. Това включва нови възможности за ефективно използване на ресурсите, нови земеделски технологии, специфични процеси и мрежи за изпълнение, нови модели на предлагане на храни и нови градски пространства.

Aquaponics е интегрирана технология, която използва рибни отпадъци за наторяване на растенията чрез корените, а растенията своевременно да филтрират замърсената вода. Името „aquaponics“ идва от комбинация от думите „аквакултура“ (рибовъдство) и „hydroponics“ (процес на отглеждане на растения без почва). Оказва се, че рибните отпадъци са почти съвършен тор за билки и цветя, а корените лесно усвояват отпадъците, произведени от рибата. Аквапоничната технология използва до 10 пъти по-малко вода, отколкото традиционните растения, които не са отглеждани в почвата, не изисква химикали, а огромното количество раститения може да расте в аквапонична среда.

Как действа аквапониката?
Основите на аквапоничната и аквариумната технология са показани на диаграмата по-долу.

Aquaponic азот цикъл
Тези диаграми описват цикъла на азота в аквариума или аквапонната система

Интересно е да се отбележи, че в традиционен аквариум с редовна филтърна система. нитратите в се покачват по-високо и по-високо във времето. Тези нитрати създават големи разцветки на водорасли и могат да допринесат за намаляване на здравето на рибите с течение на времето. Стандартният начин да се отървете от нитратите в стандартен аквариум е да извършвате редовни промени на водата с 10-25% общ обем вода всяка седмица. Промените в водата могат да бъдат трудна и досадна работа за собствениците на аквакултури, но е необходимо да се поддържа чист и здравословен аквариум за здравословна храна.

С аквапоничен филтър  нитратите непрекъснато се абсорбират от корените на растенията, изваждат от системата и ги превръщат в солиден растителен материал. Ето защо: водата се променя, за да се отстранят високите нитрати и НЕ,НЕ Е НЕОБХОДИМА с аквапонните филтри.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s